Gratis cursus zorg en ondersteuning (ADL) voor iedereen die helpt bij de zorg voor anderen

artikel-288

Goede (ouderen)zorg bestaat niet zonder de onmisbare inzet van familie, naasten, mantelzorgers en vrijwilligers. Iedereen die meer informatie wil over hoe je kunt helpen in de dagelijkse zorg en ondersteuning kan daarom gebruikmaken van een gratis, speciaal hiervoor ontwikkelde ADL cursus. Het cursusprogramma is ontwikkeld door het netwerk Iedereenzorgt – een samenwerking tussen twaalf VVT (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg) organisaties uit Noordoost-Brabant – en het ROC Koning Willem 1 College.

ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Dat zijn activiteiten zoals aankleden, bed verschonen met zorgvrager erin, verplaatsen van bed naar stoel, rolstoel en rollator, steunkousen aan- en uittrekken en ondersteunen bij (gebits)verzorging. Wanneer iemand beperkingen heeft of om andere redenen niet goed kan meewerken, is het niet altijd eenvoudig om hierbij te helpen. Zeker niet als daarbij ook op de eigen (fysieke) belasting gelet moet worden. Een goede ADL-training kan daarbij behulpzaam zijn door het leren van nieuwe kennis en vaardigheden.

Praktijkgerichte cursus
De cursus duurt vier uur of twee keer drie uur en is praktijkgericht: er wordt veel geoefend met verschillende ADL-handelingen. Daarnaast maken deelnemers kennis met andere mantelzorgers, vrijwilligers en anderen die helpen bij de persoonlijke verzorging van mensen. Er is voldoende gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen. Na afloop van de cursus ontvangen zij een bewijs van deelname voor eigen gebruik. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden.

De cursus wordt door BrabantZorg aangeboden op De Wellen in Oss. Het volledige aanbod en hoe je je aanmeldt is te vinden in de folder op iedereenzorgt.nl