Herinneringen VéGé winkel Berghemseweg
De sloop van een rijtje van 3 huizen aan de Berghemseweg in Oss brengen bij veel mensen nostalgische herinneringen naar boven. In het rechtse huisje op nummer 101 was vroeger namelijk een VéGé winkel gevestigd. Iedereen kent wel uit zijn jeugd die kleine winkeltjes in de wijk waar je snoepjes en koeken per stuk kon kopen voor een stuiver of minder.
Van al die winkelketens uit onze jeugd is, geloof ik, alleen de Albert Heijn nog overgebleven. Maar je had ook zelfstandige kruideniers, die op een of ander manier een verbond vormden. Je had de Vivo, de Centra, de Sperwer en de VéGé. Omdat de concurrentie hevig was verzonnen ze acties, VéGé deed dat met luciferdoosjes beplakt met schitterend getekende antieke auto’s:
Als kind herinner je je natuurlijk alleen de lekkernijen die in zo’n winkeltje verkocht werden, maar het was natuurlijk vooral een kruidenierswinkel waar comistibles (een chique naam voor fijne eetwaren), grutterswaren en koloniale waren verkocht werden. Voor brood ging je naar de bakker, voor vlees naar de slager en voor melk naar de melkboer. Zo’n kruidenierswinkel vervulde natuurlijk ook een belangrijke sociale functie. Als je nu foto’s ziet van oude kruidenierswinkeltjes krijg je heimwee naar die tijd…
Voorbeeld van een kruidenierwinkel:
Aan het woord zijn Gerrie en haar dochter Jolanda met een bijzonder verhaal over de 3 huizen aan de Berghemseweg. Het verhaal begint met opa Wim Droomers die samen met zijn vrouw 6 kinderen kreeg. Zijn oudste zoon Coen werd in de 2e wereldoorlog opgeroepen voor dienst en op zijn allereerste dienstdag in mei 1940 werd de kazerne in Den Haag gebombardeerd door de Duitsers waarbij hij en 78 andere reservisten omkwamen. Opa bezat in de Schadewijk meerdere huizen waaronder het rijtje van 3 op nummer 101,103 en 105 die werden gebouwd in 1935.
In de oorlogsjaren betrokken 3 van zijn dochters na hun trouwen deze woningen waardoor ze naast elkaar kwamen te wonen. Op nummer 101 woonde zus Nel, op 103 zus Aal en op 105 zus Jo. Aal en Jo waren tweelingzussen.
Jo kreeg 6 kinderen, Aal 2 en Nel kreeg een zoon. Nel is onder de oudere bevolking waarschijnlijk beter bekend als “Nelleke d’n Druumer”. Zij runde namelijk jarenlang een VéGé winkel op nummer 101, later overgenomen door haar zoon. De winkel is er lang geweest en is pas eind jaren 70 gesloten.
Gerrie vertelt dat het altijd gezellig was met broers, zussen, neven en nichten in de buurt. Spelen gebeurde meestal op nummer 105 want daar knepen pa en ma vaak een oogje toe. Later werd er ook in de winkel meegeholpen. Gerrie moest vaak de pakken boter sorteren.
Veelal mooie herinneringen voor de nazaten van de zussen Droomers die er geboren en getogen zijn. Maar ook voor de (oude) bewoners van de Schadewijk die er hun dagelijkse boodschappen haalden.
Gerrie en Jolanda