Muzelinck biedt een warme omhelzing
In deze tijden van sociaal isolement heeft Muzelinck voor mensen met een verstandelijke beperking en voor (eenzame) ouderen het project 'Een warme omhelzing' ontwikkeld. Deze groep mensen mist op dit moment enorm de fysieke aanraking, de knuffel, een arm om de schouder of een omhelzing met ouders, familie of vrienden. Met dit project krijgen deelnemers de kans om op creatieve en kunstzinnige wijze vorm te geven aan deze behoefte. 'Een warme omhelzing' is geïnitieerd door Muzelinck, verder ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met Brabant Wonen en mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De ‘warme omhelzingen’ (inspiratiepakketten) worden zo snel mogelijk uitgezet bij verschillende locaties van Stichting Dichterbij. Daarna zal dit project verder worden uitgezet bij andere woongroepen.
Een warme omhelzing maken
Familieleden of vrienden ontvangen via de zorgmedewerker een tasje met hierin het materiaal en een handleiding; de zogenoemde inspiratiepakketten. Het is de bedoeling dat ze een (veel gedragen) kledingstuk gaan verwerken tot een nekkussen of knuffeltrui. Daarvoor worden de mouwen van het kledingstuk losgeknipt, opgevuld en aan elkaar genaaid. Zo ontstaat een soort nekkussen die ervaren wordt als een warme omhelzing of een omarming. Het is ook mogelijk om het kledingstuk intact te laten en de mouwen op te vullen zodat die omgeslagen kunnen worden. In dat geval maak je een knuffeltrui. De ontvanger van het nekkussen of de knuffeltrui herkent de stof, de kleur, het materiaal of de geur van de oorspronkelijke drager. Het nekkussen kan worden gedragen, gebruikt als kussen in bed of als een soort knuffel. Het nekkussen vormt de verbinding met gezin, familie of vriend(en).
Eerste positieve ontvangst
Marinus van de Langenberg is één van de ouderen die in deze periode de persoonlijke contacten mist en mocht als eerste een ‘warme omhelzing’ ontvangen van zijn dochter, Ingrid van der Sanden.
Ingrid: ‘Mijn vader is 81, woont zelfstandig en heeft zich de afgelopen tijd, heel vaak heel eenzaam gevoeld. Een anderhalve meter samenleving helpt niet écht tegen eenzaamheid en 'huidhonger '...
Op zolder had ik nog een blouse van mijn (overleden) moeder liggen en ik ben meteen aan de slag gegaan. Mijn vader was zéér ontroerd, uiteraard omdat de blouse van mama is geweest, maar ook de gedachte achter de warme omhelzing vond hij heel mooi.
Hij had al meteen ideeën voor het bejaardenhuis waar zijn zus van 85 woont!’
Voor de ontvangers die zélf graag creatief bezig zijn, kan het project ook tweerichtingsverkeer zijn. Zij kunnen zelf ook een warme omhelzing maken voor hun ouders, kinderen, familie of vriend(en). Hoe mooi zou het zijn als er omhelzingen in de vorm van nekkussens uitgewisseld kunnen worden.
Helpdesk
In nauw overleg en samenwerking met de zorgprofessionals wordt gekeken naar het niveau van de cliënt en zijn of haar mogelijkheden. Op de website van Muzelinck staan instructievideo’s die verwijzen naar de technische en praktische aspecten van het maken van het nekkussen en de knuffeltrui. Indien nodig, dan biedt Muzelinck verdere technische ondersteuning.
Voor meer informatie en de inspiratievideo van ‘Een Warme Omhelzing’: https://www.muzelinck.nl/cultuurparticipatie/kunst-en-geluk/een-warme-omhelzing/