Saamhorigheid in de Dr. Hermanslaan

artikel-87

Conny Leijten, niet in Oss geboren, maar voelt zich helemaal thuis in de Dr. Hermanslaan. Woonde op kamers in 1972 op nummer 14, later kwam ze terug op dit adres. Na weer een verhuizing kwam ze voor de derde keer terug en woont sinds 2000 weer op nummer 14. “Zo gaat het in het leven weleens”, aldus Conny. “In alle jaren is er wel veel veranderd in het huis. Op de eerste verdieping vind ik het prachtig om de constructie te zien die het huis draagt. Dat is hetzelfde gebleven.”

Saamhorigheid, dat is het eerste wat in je opkomt als je Conny hoort vertellen over de straat. Ze kent de straat immers heel erg goed. In 2010 werkte ze mee aan het boek voor het 90-jarig bestaan. Onlangs interviewde ze mensen voor het boek ‘Dr. Hermanslaan, 100 jaar gewoon een bijzondere straat in Oss’. “Nadat het boek ‘Dr. Hermanslaan, gewoon een bijzondere straat in Oss’ in 2010 uitkwam, kregen we weer nieuwe informatie. Mensen die naar ons toekwamen dat verhalen niet compleet waren. Ik heb iedereen in de straat weer gesproken voor de opvolging van het boek dat onlangs uitkwam.” Conny vindt het heel bijzonder dat de bewoners van alle 23 huizen in de straat hun deuren opende voor een interview. Vrijwel in alle interviews kwam naar voren dat de mensen in de straat bij elkaar aan durven te kloppen als er iets is. “Het is niet dat we de deur bij elkaar platlopen maar je weet dat als er iets aan de hand is, je kunt aanbellen. Dat maakt een buurt een buurt.”

Rust en groen

Wanneer ik aan Conny vraag of ze de sfeer van de straat kan omschrijven is dit rust en groen. “Het is heel bijzonder dat het hier zo rustig is, ondanks dat je pal achter het station en dichtbij het centrum woont.” De huizen die Charles Estourgie 100 jaar geleden bouwde, zijn in de stijl van een Engels tuindorp. In deze stijl is er aandacht voor vakmanschap: veel houtwerk, daklijsten en houten balkons. Daarnaast is veel groen ook van belang, een voor- en achtertuin. “Iedereen die in de straat woont heeft liefde voor deze huizen, dat is echt een gemeenschappelijke interesse, of een kick haha.”

Iedereen is anders en dat is goed
Voor het boek ‘90 jaar Dr. Hermanslaan’, heeft Conny kinderen, die opgegroeid zijn in de jaren 50, geïnterviewd. In de straat woonden toen mensen met verschillende geloofsovertuigingen: katholieken, protestanten en joden. Daarnaast woonden er ook nog atheïsten. “De kinderen speelden met iedereen. Op nummer 9 woonden in die tijd een joods gezin. Met belangrijke feestdagen kwamen de katholieken daar, en met kerst andersom. Iedereen mag anders zijn en dat is goed.”

Niet iedereen in Oss is bekend met de Dr. Hermanslaan. “Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘waar is het dan?’.” Door het boek kennen steeds meer mensen deze straat. “De burgemeester zei bij de presentatie van de nieuwe druk dat ze vaak met gasten die de stad bezoeken, door de Dr. Hermanslaan loopt. Dat is leuk om te horen.” Conny interviewde voor deze nieuwe uitgave kinderen die inmiddels twintigers zijn. Hun vriendjes en vriendinnetjes wisten nooit waar zij woonden. “Als je hier niet hoeft te zijn, kom je hier ook niet.”

Wat we allemaal moeten weten over Dr. Hermanslaan…

“Ik denk dat iedereen genoegen kan beleven aan het boek van het 100-jarig bestaan en dat mensen veel dingen herkennen, zeker als je in de jaren 50 t/m 80 bent opgegroeid.” Volgens Conny is het sowieso de moeite waard om eens in je eigen straat rond te kijken en verhalen te verzamelen. “Samen creëer je een plek waar je veilig kunt wonen, zeker in deze tijd. Luister eens naar elkaar, leer elkaar beter kennen en krijg meer begrip voor een ander.”

Geschreven door: Eefje Ruijs
Foto: Marion Boeckhout