Stemmen voor mensen met een beperking (Europese Verkiezingen)

artikel-346

Donderdag 6 juni zijn de Europees Parlementsverkiezingen. Wij schenken extra aandacht aan het nog toegankelijker maken van onze stembureaus. In het gemeentehuis van Oss richten we naast een normaal stembureau ook een inclusief stembureau in. Kiezers met een beperking kunnen daar hun stem uitbrengen.

Stemmal en stembox 
Ben je slechtziend of kun je niet goed lezen? Breng dan jouw stem uit in het gemeentehuis van Oss (Raadhuislaan 2). In dat stembureau is er een stemmal, een stembox en extra stembureauleden.

Jouw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de stembox met koptelefoon krijg je te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Je hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie je wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vind je door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maak je het gewenste vakje rood.

Extra breed stemhokje
Onze stembureaus zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. In elk stembureau is een stemhokje te vinden met een verlaagd schrijfblad. Stembureaus hoeven niet toegankelijk te zijn voor mensen in een scootmobiel, omdat die meestal nog een paar stappen kunnen lopen.

Op het gemeentehuis is het inclusief stembureau uitgerust met 2 extra brede stemhokjes.

Loep met verlichting
In ieder stembureau in Nederland ligt een loep met verlichting klaar. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.

Stemtaxi
Mensen met een lichamelijke beperking of ouderen zonder vervoer kunnen gebruik maken van de gratis stemtaxi. De stemtaxi rijdt op donderdag 6 juni 204 tijdens de openingsuren van de stembureaus, maar bij voorkeur tussen 09:00 en 12:00 uur. Klanten kunnen reserveren vanaf nu tot een uur voor de gewenste vertrektijd.

Geef het woonadres op en het adres van het gewenste stembureau. Vervolgens wordt een heen- en retourrit geboekt. Na aankomst bij het stembureau blijft de taxi wachten. Hij brengt de klant daarna weer terug naar het vertrekadres. Het reserveringsnummer voor de Stemtaxi is tel. 0900 829 44 67.

Eenvoudig uitleg over hoe stemmen werkt
Er zijn verschillende websites waarop op een eenvoudige manier een uitleg wordt gegeven over hoe het stemmen in zijn werk gaat:

Op de website hoe werkt stemmen kunt u oefenen met stemmen.

Op de website stem jij ook staat meer informatie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking: een verkiezingskrant, een website, een toolbox en een workshop.

Video’s in gebarentaal
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op Rijksoverheid.nl een video laten maken in Nederlandse Gebarentaal. In de video wordt uitgelegd hoe het Europees Parlement werkt. Ook is er een video ontwikkeld hoe het stemmen tijdens verkiezingen werkt. U krijgt uitleg over hoe het stemproces werkt vanaf het ontvangen van de stempas tot en met het stemmen op een stembureau.

Een overzicht van alle stembureau's vind je HIER