Struikelsteen Linkensweg

artikel-7

Het berichtje dat er een struikelsteen komt in de Linkensweg in Oss zet Marga van de Ven aan tot een zoektocht. Wie woonde daar? Zo ontdekt zij het ontroerende verhaal van Alice van der Hoeden en haar familie. 

"Toen ik jaren geleden hoorde dat er een struikelsteen geplaatst zou worden voor Linkensweg 15 in Oss was ik zeer verbaasd. Ik had er geen weet van dat er in de oorlog een joodse vrouw heeft gewoond en dat zij is omgekomen in Auschwitz. Omdat geschiedenis mij altijd interesseert ben ik op zoek gegaan naar de achtergrond van deze familie. Uiteindelijk heb ik de stamboom terug kunnen voeren naar 1695 toen Simson van der Hoeden werd geboren. Simson is de betovergrootvader van Alice van der Hoeden. (Deze stamboom is ook opgenomen in het Yad Vashem archief waar ik deze heb aangeboden. Zij waren me daar zeer dankbaar voor en ik heb een getuigschrift daarvan gekregen.)", aldus Marga.

Het gezin van Alice van der Hoeden bestond uit:

• Vader Salomon van der Hoeden
geb.15-01-1888, Utrecht - ovrl. 06-03-1944, Auschwitz

• Moeder Johanne Poppert
geb. 25-12-1885, Wisch - ovrl. 26-02-1943, Auschwitz

• Dochter Alice
geb. 08-09-1913, Arnhem- ovrl. 31-01-1944, Auschwitz

• Dochter Ilse,
geb. 23-05-1916, Amersfoort - ovrl. 31-01-1944, Auschwitz

• Zoon Erwin, geb.
04-02-1919, Haarlem - ovrl. 27-01-1943, Mauthausen

• Zoon Edmund, 21-01-1921, Haarlem, overleefde de oorlog

Bezig zijnde met mijn onderzoek had ik contact met Yad Vashem en het Joods Monument. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Ed van der Hoeden. Hij is de zoon van Edmund, de enige overlevende in dit drama. Via hem hoorde ik dat Alice ten tijde van de oorlog fotomodel was en reclame maakt voor de Beukelaar’s (biscuits). Waarom zij als enige in de Linkensweg in Oss woonde is niet duidelijk geworden. De rest van de familie woonde( in ieder geval op 1 februari 1941) in Amsterdam. Ik kreeg de indruk dat ze behoorlijk modern en vrijgevochten was, zeker voor die tijd! Op 15 november 1943 is Alice vanuit de Linkensweg 15 in Oss naar Vught gebracht van waaruit ze is gedeporteerd naar Auschwitz.

Als ik dit zo noteer krijg ik weer een brok in mijn keel en schieten er allerlei vragen door me heen: hebben ze elkaar nog gezien, weten ze van het overlijden van elkaar, hebben Alice en Ilse elkaar vastgehouden toen ze vermoord werden ? En hoe heeft Edmund toch zijn leven weer op kunnen pakken wetende dat zijn hele gezin uitgemoord is? Vragen waar we helaas geen antwoord op krijgen.

NB:

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.

 

Naslag & bronnen:

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/222710/salomon-van-der-hoeden  

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/564211/linkensweg-15-oss

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stolpersteine