100 jaar Dr. Hermanslaan

artikel-68

Tijdens de open Monumentendag op 12 september verscheen de derde druk van het boek: Dr. Hermanslaan, 100 jaar gewoon een bijzondere straat in Oss.

Burgemeester Buijs-Glaudemans mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Tien jaar geleden werden van dit boek onder redactie van Conny Leijten en Marion Boeckhout 500 stuks verkocht. Omdat er nog steeds vraag naar is, hebben zij het boek ge-updatet en een nieuwe uitgave voorbereid.

In het boek wordt de twintigste eeuw tot 2020 belicht vanuit het perspectief van de bewoners van deze mooie straat in Oss. De herinneringen en verhalen van tientallen bewoners van vroeger en nu vormen samen een kleurrijke geschiedenis van honderd jaar. Duidelijk wordt hoe grote gebeurtenissen hun invloed hadden op gewone mensen en hoe die ermee omgingen. Bijvoorbeeld in de oorlog, de jaren van verzuiling en de woelige jaren 60.

Het is dit jaar een eeuw geleden dat de eerste huizen, ontworpen door architect Charles Estourgie in dit straatje werden opgeleverd, als onderdeel van een ambitieus stedenbouwkundig plan naar voorbeeld van een Engels tuindorp. In het boek is een hoofdstuk gewijd aan het ontstaan van dit plan en de bijzondere architectuur (Arts en Crafts).

Ook de huidige bewoners worden geportretteerd; zij vertellen hoe zij vandaag de dag hun huis en woonomgeving beleven.

Het boek is rijk geïllustreerd met fotomateriaal uit archieven en privébezit.


Het boek is vanaf zaterdag12 september te koop voor € 15,00 bij boekhandels Derijks en Primera, Stadsarchief, Museum Jan Cunen en het VVV in Oss.