Cursus smartphone: "Nu kan ik zelfs foto’s versturen en nummers opslaan", aldus Annie (78)

artikel-262

Hoe werkt WhatsApp? Hoe stuur ik een e-mail? Hoe koop ik iets online? Wekelijks komen mensen samen in de bibliotheek en wijkhuizen om antwoord te krijgen op deze vragen. Zij volgen gratis een computer of smartphonecursus onder begeleiding van geduldige en enthousiaste docent en/of vrijwilligers.

Bijna een half jaar geleden is Diana van Rossum aangesteld als coördinator van het Taalnetwerk van zowel gemeente Oss en Meierijstad. Binnen dit netwerk werken verschillende organisaties samen aan initiatieven om mensen te helpen met het versterken van basisvaardigheden.

Annie (78) is een van de deelnemers van de cursus in wijkcentrum Schadewijk. Ze doet mee omdat ze weinig verstand heeft van telefoons, computer of tablet. “Ik had eerst een iPhone, maar die vond ik zo ingewikkeld dat ik ben overgestapt naar Samsung. Ik kon eerst niet eens fatsoenlijk een telefoontje aannemen. Nu kan ik zelfs foto’s versturen en nummers opslaan”. Wat ze nog wel graag wil leren is het internet op gaan. “Het is fijn dat deze cursus er is, maar ik vind de groep te groot. Op deze manier is de persoonlijke aandacht wat minder en daar heb ik juist behoefte aan”.

Ook Nel (83) zit in deze groep. Door hier aan deel te nemen hoopt ze meer kennis te krijgen. Ze heeft al vijf jaar een mobiele telefoon, maar echt uitleg erover heeft ze nooit gehad. “Het is fijn om nu alle symbolen van de apps te kennen. Het lukt me nu bijvoorbeeld om treintijden op te zoeken, de wekker te zetten en Wifi te activeren. Ik zou nog wel graag willen leren hoe ik zelf mijn betalingen kan doen”.

Veiligheid
Een belangrijk onderdeel is veiligheid en fraude op internet en op de mobiele telefoon. Andere vaardigheden die de cursisten leren zijn onder meer foto’s versturen, selfies maken en videobellen. De veelgehoorde reactie van deelnemers: “wist ik maar eerder dat zo’n cursus er was. Het maakt mijn leven zoveel makkelijker.”

DigiTaalhuis
In de bibliotheek is het DigiTaalhuis gevestigd. Van Rossum: “We hebben allerlei gratis cursussen waar je terecht kunt voor beter lezen, schrijven en rekenen. We merken dat de digitale cursussen in trek zijn. Dat is ook niet vreemd als je ziet wat er tegenwoordig allemaal digitaal gaat. Denk maar aan het toenemen van zelfscan kassa’s in de supermarkten in Oss. En wil je een afspraak bij het gemeentehuis of bloedprikken bij het ziekenhuis? Dat kan alleen online. Of je nu wilt of niet, deze ontwikkeling zet door.”

Cursussen
Om de inwoners van Oss nog meer te bereiken, heeft Van Rossum sinds een paar maanden cursussen opgestart in Wijkhuis de Ruwaard en Wijkhuis Schadewijk. “De vraag naar een computer of smartphonecursus was groot. Hoewel deze cursus niet speciaal voor senioren is, zien we dit in de aanmeldingen. Hun wens is groot om zo dicht mogelijk, liefst in hun eigen wijk, de cursus te volgen. Daar wilden wij graag gehoor aan geven. Het is heel fijn om dit voor de inwoners van Oss te kunnen organiseren.”

Belangstelling voor een cursus?
Of als vrijwilliger aan de slag?
Kom op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur naar het spreekuur van het DigiTaalhuis, op de Raadhuislaan 10 in de bibliotheek Oss.

Het is ook mogelijk om te mailen: taalhuisoss@nobb.nl of te bellen naar Mariëlle Derks:
0412-842005.