Doe mee aan de gratis cursus politiek actief en meld je aan

artikel-96

Zou je meer invloed willen uitoefenen in jouw gemeente? Meedoen in de lokale politiek is misschien wel eenvoudiger en leuker dan je denkt. Op maandag 31 mei start voor inwoners van gemeente Oss de cursus Politiek Actief. Er is plek voor 30 personen. Als er meer mensen aanmelden dan bekijken we of het mogelijk is om een tweede groep erbij op te starten.

Deze cursus biedt jou de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek. Hiermee wil gemeente Oss inwoners enthousiast maken om (politiek) actief te worden. Dat kan bijvoorbeeld als lid van een politieke partij of als raadslid, of andere mogelijkheden om actief mee te denken en te praten. Denk daarbij aan onderwerpen zoals leefbaarheid en veiligheid in je wijk of dorp als lid van een wijk- of dorpsraad.

De cursus is gratis! Aanmelden kan vanaf 17 maart via mail: raadsgriffie@oss.nl .

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor ­iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor hen is de cursus zeer geschikt.

Programma*

De cursus bestaat uit vijf informatieve bijeenkomsten en het bijwonen van een raadsvergadering. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een training overtuigend debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties. Uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

We hopen dat we de cursus in het gemeentehuis kunnen doen. Als dat door coronamaat­ regelen niet gaat, dan is de cursus online.

De cursus start in de gemeente Oss op maandag 31 mei en bestaat uit zes bijeenkomsten. Elke bijeenkomst heeft een ander thema.

Daarnaast bezoeken de deelnemers een raadsvergadering. ProDemos geeft de cursus in de avonduren.

Maandag 31 mei: Introductie en kennismaking

Maandag 7 juni: De gemeente

Maandag 14 juni: De gemeenteraad

Maandag 21 juni: Training overtuigend debatteren

Maandag 28 juni: Basiskennis gemeente-financiën

Donderdag 8 juli: Gast van de Raad met daarna de raadsvergadering


*Programma is onder voorbehoud en kan nog wijzigen

Meer informatie
De cursus wordt verzorgd door ProDemos – Huis voor democratie. www.prodemos.nl.

Je kunt ook bellen met de raadsgriffie 14 0412 en vragen naar Marijke Beijers of mailen naar raadsgriffie@oss.nl.


www.oss.nl/politiekactief