Fotogalerij Berghkwartier met herinneringen aan Bergoss

artikel-270

Als afronding van de gebiedsontwikkeling Berghkwartier heeft BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling in samenspraak met de gemeente Oss en het Stadsarchief een fotogalerij met historische foto's laten ontwikkelen. De galerij, bedoeld als cadeau aan de stad en haar bewoners en bezoekers van het gebied, is op 26 april op feestelijke wijze onthuld.

De galerij bevat foto's van mensen die gewerkt hebben bij tapijtfabriek Bergoss, die met haar bijzondere tapijten Oss goed op de kaart heeft gezet. Met de fotogalerij wordt de historie niet alleen beleefbaar vanuit de oude gebouwen van Bergoss, maar krijgen ook de arbeiders een gezicht. Daarmee is het gelijk ook een mooi aanknopingspunt voor de vele rondleidingen die door de stadsgidsen worden gegeven en die Bergoss standaard in hun route hebben opgenomen.

Sheddaken
Als locatie van de fotogalerij is gekozen voor de nieuwe doorsteek naar de Oostwal bij ‘de sheddaken' (een reeks lessenaarsdaken), een aantrekkelijk complex met woningen en een nieuw Spahuys dat met groot respect voor de cultuurhistorische waarden is herontwikkeld.
De fotogalerij is ontworpen door het Osse bureau Hoogstede Ontwerpt. Er is gekozen voor een uitgesproken object in de nieuwe doorgang, als een vrijstaand ‘meubel' in de openbare ruimte. Met een knipoog naar de vorm van de oude constructie van de sheddaken, zonder deze heel letterlijk te nemen.

Lange historie
Wethouder Sidney van den Bergh is trots op de fotogalerij: "Het is een mooi slotakkoord van een prachtige ontwikkeling. Berghkwartier is echt een wijk met stedelijke allure. Het is een wijk die qua uitstraling en programma perfect past in onze visie om de komende jaren in de nabijheid van het spoor en het centrum een flink aantal woningen te bouwen."
Ook Frans van den Boomen, ontwikkelingsmanager bij BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vindt het een mooie afsluiting: "Het woongebied Berghkwartier is inmiddels ruime tijd geleden opgeleverd, het is fijn dat we met het aanbieden van de fotogalerij de lange historie van dit project nu met de gemeente en alle betrokkenen kunnen afsluiten."

Gaandeweg ontwikkeld
Het plan voor het Bergoss-terrein heeft zich gaandeweg ontwikkeld. Sinds 2005 werd er gebouwd op het voormalige fabrieksterrein. Een groot deel van de ruim 300 woningen en appartementen was klaar in 2009. Met de oplevering van De Tapissier (appartementen) en Het Patroon (loftwoningen) in 2021 was het Berghkwartier afgerond. Het plan is gerealiseerd in samenwerking met Khandekar Stadsontwerp, GROOSMAN Architecten en Molenaar & Co Architecten.