Kringloopwinkel Berghemseweg

artikel-54

Kringloopwinkel Berghemseweg
Aan de Berghemseweg 145 zit sinds 1,5 jaar een kringloopwinkel. Deze wordt gerund door de 56-jarige Ali. Samen met zijn vrouw tevens eigenaar van een transportbedrijf. Via hun transportbedrijf werden zij al geregeld gevraagd om huizen leeg te halen, bijvoorbeeld na een overlijden. Omdat veel klanten dit wisten, zette zij vaak spullen buiten voor ze klaar om mee te nemen. Deze werden dan weer afgegeven mensen die het hard nodig hadden. Op een gegeven moment hadden zij zoveel spullen verzameld, dat het idee voor een Kringloopwinkel was ontstaan.

En nog steeds zetten zij zich in voor mensen die om wat voor reden geen geld hebben voor nieuwe meubels. Een keer per week geven zij iets gratis weg aan iemand waarvan zij weten dat die het nodig heeft. De ene keer is het een stoel, de andere keer een bed. Ze helpen soms cliënten van het Verdihuis die op zichzelf gaan wonen. Dan kijken ze wat voor budget ze hebben en daar doen ze dan nog wat meubels extra bij. “Het is heel dankbaar werk. Het is fijn om op die manier mensen te kunnen helpen en dat spullen een tweede leven krijgen”, aldus Ali. “Want dat er veel wordt weggegooid is een ding wat zeker is. We krijgen alles gratis, dus we hoeven ook niet alles voor de volle mep te verkopen. Het gebeurd weleens dat iemand iets ziet, maar op dat moment niet genoeg geld heeft. Ze mogen het dan vaak meenemen om het op een later moment te betalen. En dat gaat altijd goed. Je krijgt van de mensen terug wat je ze geeft. Ik denk dat we wel de gunfactor hebben hierin”.

Bezorgen en ophalen

Door het transportbedrijf zijn zij al in het bezit van vervoer. De bezorgkosten zijn voor vaste klanten gratis of maximaal 7,50 euro voor andere klanten. Zij komen op verzoek ook huizen leeghalen bij mensen die overlijden, samen gaan wonen of kleiner gaan wonen. Even bellen en het wordt zo voor je geregeld.

Uitbreiding
De kringloopwinkel lijkt nu al uit haar jasje te groeien, maar gelukkig gaat de verkoop goed. Kleine spullen worden 1 keer per 3 maanden uitgezocht. Meestal wordt het eerst afgeprijsd en als het te lang blijft liggen gaat het naar mensen die op markten staan of naar een andere kringloop.

Wat vind je van deze wijk?

“Ja, heel leuk! Ik wist van tevoren ook niet echt wat ik moest verwachten, ik had namelijk weinig contact met Ossenaren. Maar ik moet zeggen sinds dag 1 ben ik goed opgenomen in de wijk. De mensen zijn vriendelijk, als iemand me ziet sjouwen dan vragen ze gelijk of ze kunnen helpen, hele sociale behulpzame mensen. Er zijn ook buurbewoners die aangeven dat je maar hoeft te bellen als je hulp nodig hebt. De winkel is een echte buurtwinkel, want mensen komen er ook voor een praatje of voor de gezelligheid”.