Meedenkteam Horzak Aardgasvrij zet eerste stap richting duurzame warmteoplossing

artikel-337

Over 8 tot 10 jaar gebruiken we in de hele Schadewijk geen aardgas meer om onze huizen te verwarmen. Afgelopen maandag kwamen het Meedenkteam Horzak Aardgasvrij en de gemeente opnieuw bij elkaar. Dit om verder te praten over een duurzame vervanger in De Horzak, één van de 7 buurten in de Schadewijk.  In dit gesprek hebben ze een belangrijke 1e stap gezet richting een nieuwe warmteoplossing in deze buurt. 

Net als de Weidevogelwijk kan De Horzak op 11 manieren van het gas af. Die 11 manieren noemen we warmteoplossingen. Elke oplossing heeft voor- en nadelen. De een is duurder of goedkoper dan de andere. Bij sommige oplossingen moet je je huis meer of minder isoleren. En bij andere kost het weer meer ruimte in huis. 

Of liggen er juist weer pijpen in de straat. Elke warmteoplossing is uiteindelijk beoordeeld op 27 van dit soort kenmerken. Om het meedenkteam overzicht te bieden, zijn de 11 warmteoplossingen en 27 kenmerken in een tabel gezet. Afgelopen maandag mochten de meedenkers een top-10 aan kenmerken samenstellen. Dit door hen 10 stickertjes te laten plakken bij díe kenmerken die zij het belangrijkste vinden (zie foto). Daardoor blijven enkele warmteoplossingen over. En valt de rest af. 

Dit team vindt het vooral belangrijk dat er een warmteoplossing komt die over 20 of 30 jaar ook nog goed werkt. Daarnaast vinden zij de betaalbaarheid heel belangrijk. Denk aan zo laag mogelijke maandelijkse energielasten. En aan de kosten van een nieuwe installatie. En het bedrag dat nodig is om het huis te verduurzamen (isoleren enz.). Wat de top-10 betekent zet de gemeente nu op een rij. 

Op 13 mei praten het meedenkteam en de gemeente verder. De meedenkers kiezen dan hun voorkeursoplossingen. Daarna laat de gemeente deze op haalbaarheid onderzoeken.  

De Horzak is na de Weidevogelwijk de tweede buurt van de Schadewijk waarvoor de gemeente een meedenkteam heeft opgericht. Met de andere buurten van de Schadewijk gaat de gemeente later in gesprek. 

Wil je zelf al meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk dan op www.oss.nl/aardgasvrij.

Lees ook: Ook de Horzak kan op 11 manieren van het aardgas af