Meedenkteam Weidevogelwijk Aardgasvrij heeft voorkeur voor buurtwarmtenet

artikel-313
Over 8 á 10 jaar gaan we in de Schadewijk van het aardgas af. Het Meedenkteam Weidevogelwijk Aardgasvrij lijkt een voorkeur te hebben voor een warmtenet in hun buurt als het straks zover is.

Afgelopen maandag kwamen de gemeente en het meedenkteam voor de 6e keer bij elkaar. De meedenkers weten waar ze over praten. Ze hebben veel geleerd van een deskundige en ze zijn op excursie geweest. Door voor- en nadelen van verschillende warmteoplossingen met elkaar af te wegen, lijkt een vorm van een buurtwarmtenet volgens hen de beste oplossing. Hiervoor zijn drie mogelijkheden gekozen. Om te kijken welke vorm het beste past, moet nog veel onderzoek plaatsvinden. Wat gaat het bijvoorbeeld kosten? En hoeveel ruimte kost het in huis? Er is dus nog niets besloten. Maar als het doorgaat, komt ergens in de buurt een technische installatie te staan die op een duurzame manier verwarmingswater maakt. Via pijpleidingen in de grond stroomt het warme water dan naar onze huizen. Het warmtenet zorgt ook voor warm kraanwater. De manier waarop dit gebeurt verschilt per warmtenettype. Daarnaast gaan we elektrisch koken. 

Op 15 januari komen het meedenkteam en de gemeente opnieuw bij elkaar. Dan presenteert het meedenkteam hun voorkeur aan wethouder Kees van Geffen. Daarna verwerkt de gemeente dit in een ambtelijk advies aan de wethouder. Dit met de vraag om de overgebleven oplossingen verder te laten onderzoeken. Pas als deze informatie beschikbaar is, kunnen gemeente en meedenkteam een voorkeur uitspreken voor één warmteoplossing. En dit voorleggen aan de gemeenteraad. Want die beslist.  

De Weidevogelwijk is de eerste buurt van de Schadewijk waarvoor de gemeente een meedenkteam heeft opgericht. Met de andere 6 buurten van de Schadewijk gaat de gemeente in 2024 en 2025 in gesprek. Wil je zelf al meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk dan op www.oss.nl/aardgasvrij.