Meedenkteam Weidevogelwijk Aardgasvrij op excursie

artikel-306

Hoe werkt een warmtenet nou eigenlijk? En hoe ziet een warmtepomp eruit? Om daar antwoord op te krijgen, gingen de leden van het Meedenkteam Weidevogelwijk Aardgasvrij afgelopen zaterdag samen met Fenne, Huub en Bart van de gemeente op excursie.

Een dag die begon met een liveverbinding met een woning in Groningen die vorig jaar is aangesloten op een warmtenet. Zo konden onze meedenkers rechtstreeks vragen stellen aan de bewoonster over haar ervaringen tot nu toe. En die waren positief. 

Daarna ging de reis naar het Componistenkwartier in Oss waar een WKO (warmtenet met warmte-/koudeopslag onder de grond) voor 130 woningen is aangelegd. “Zoiets zou ik ook wel willen in onze buurt”, aldus een van de teamleden tijdens de gezamenlijke lunch in stadsboerderij D’n Elzenhoek. 

Daarna vertrok de bus naar een woning in Den Bosch die sinds maart helemaal van het gas af is. Enthousiast vertelde de bewoner over welke stappen hij met zijn woning uit 1957 heeft moeten zetten om zover te komen. Denk aan isolatie en ventilatie. Dat kostte een paar centen, maar hij is nu nog maar 20 euro per maand kwijt aan zijn energierekening. 

Vol trots liet hij dan ook zijn nieuwe warmtepomp zien. Best een groot apparaat, maar hij maakt minder geluid dan verwacht. “Nou ik meerdere mogelijkheden om van het gas af te gaan heb gezien, snap ik eindelijk waar het over gaat”, vertelde een andere meedenker in de bus terug naar Oss. En dat was nou net de bedoeling.

Tot slot: Schadewijk is de eerste wijk in Oss die over 8 á 10 jaar van het aardgas afgaat. De Weidevogelwijk is de eerste buurt van de Schadewijk waarvoor de gemeente een meedenkteam heeft opgericht. Met de andere 6 buurten van de Schadewijk, gaat de gemeente later in gesprek. Wil je meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk dan op www.oss.nl/aardgasvrij.