Nationale archeologiedagen in Oss

artikel-124

De Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni 2021 brengen het verleden tot leven. Met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Oss en archeologie horen bij elkaar. Denk maar aan het vorstengraf met het kromgebogen zwaard en de Romeinse tempel van Kessel. En aan archeologiestudenten uit Leiden. Dit jaar graven ze aan de Gewandeweg in Oss. Opnieuw zijn sporen gevonden van vér voor onze jaartelling!

Het Osse programma

In Oss zijn er volop (online) activiteiten! Een kleine greep:

  • Leerlingen van basisschoolgroepen 4 en 5 maken een creatieve opdracht over het Zwaard van Oss. De winnende school krijgt een gastles van een echte archeoloog.
  • Fiets langs de ‘Romeinse tempels langs de Maas’; deze nieuwe route wordt op 18 juni officieel geopend.
  • Bekijk leuke en leerzame filmpjes over wat er allemaal gevonden is in Oss: www.trefhetinoss.nl/archeologiedagen-2021.

Programma verzorgd door studenten

Studenten Archeologie uit Leiden maken bovendien nog een leuk eigen programma rondom de Archeologiedagen in Oss. Met onder meer:

  • Zaterdag 19 juni: Lezing door Prof.dr. Harry Fokkens. Hij is als leider van het Maaskantproject al sinds 1983 betrokken bij opgravingen in Oss. Aan de hand van digitale kaarten vertelt hij over archeologische opgravingen in Oss. De lezing is om 11.00 uur live te volgen via zoom. Herhaling op zaterdag om 15:00 uur.
  • Zondag 20 juni: 2 fietsroutes van elk ongeveer 15 km vanaf het gemeentehuis van Oss. De routes zijn ook te combineren tot een langere tocht. Vertrek: 10 uur.

Kijk op de website www.trefhetinoss.nl/archeologiedagen-2021 voor het complete programma in Oss en eventuele aanvullingen.

Nationaal programma 

De Nationale Archeologiedagen vinden in het hele land plaats. De dagen brengen het verleden tot leven, en vertellen het verhaal van vroeger. Een unieke kans om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat! Het complete landelijke programma is te bekijken op www.archeologiedagen.nl/programma.