Nieuw in de Schadewijk: eetcafé Lo-Qanta

artikel-125

Pas 26 jaar is de kersverse ondernemer Turhan Tok. Samen met zijn broer en vader runt hij het nieuwe eetcafé/restaurant Lo-Qanta aan de Leeuwerikstraat. De naam komt van het Turkse woord Lokanta, wat restaurant betekent. “Ik heb er zelf een leukere draai aan gegeven door er een streepje tussen te zetten en de -k- te veranderen in een Q”.

Als zoon van een bekende Turkse ondernemer zit het ondernemen in zijn bloed. Op zijn 18e liet hij een ijsmachine uit Turkije overkomen waarmee hij op diverse markten stond in o.a. Amsterdam en Rotterdam. Ook op festivals was hij te vinden. Van kinds af aan had Turhan altijd al een droom om een eigen restaurant te beginnen. Toen dit pand leeg kwam te staan, hebben ze er binnen het gezin eerst goed over gepraat. In coronatijd een zaak beginnen is natuurlijk een risico. “Mensen moeten toch blijven eten, dat zorgde ervoor dat we de knoop snel door konden hakken”. Na een goed gesprek met de pandeigenaar is het snel gegaan. Sinds 22 mei zijn de deuren geopend.

Specialiteiten
Bij Lo-Qanta kun je terecht voor diverse broodjes, pizza’s, Turkse Pides en vleesgerechten van de lavagrill. De specialiteit is broodje Lo-Qanta. Een zelfbedacht broodje waar zij uniek in zijn. Het is een stokbrood gevuld met vlees naar keuze, friet, salade en huisgemaakte saus. Deze saus is er in een pittige en milde variant. Ten tijde van dit interview is de zaak pas vier dagen open, maar nu al komen mensen speciaal terug voor dit broodje. “Ik ben gaan kijken wat populair is in Nederland. Wat eten mensen graag. En zo ben ik thuis gaan uitproberen. Gewoon improviseren totdat je het juiste recept hebt”.

Netwerk
Zoals eerder vermeld heeft de vader van Turhan een groot Turks netwerk. Hij had vroeger een evenementenbureau waarmee hij Turkse artiesten naar Nederland haalde en hiervoor kaarten verkocht. Ook binnen de moskee is hij een graag geziene gast. Dit bereik zie je al terug op zijn Facebookpagina waar vooral mensen uit deze gemeenschap hun reacties plaatsen.

Toekomstplannen
Als we vragen naar zijn toekomstplannen zegt Turhan het volgende: “Ik hoop dat ik jarenlang hier kan blijven zitten. Ik wil vooral groeien en mezelf verbeteren. Meerdere recepten uitproberen en wie weet in de toekomst aan de slag met vegetarische gerechten. Nederland is tenslotte koploper op dit gebied. En het zou mooi zijn meerdere filialen te kunnen openen”.

Ter afsluiting van dit hartelijke interview heb ik genoten van een broodje Köfte. Een ontzettend lekker broodje gekruid gehakt. De volgende keer komen we terug voor het broodje Lo-Qanta.

Lo-Qanta is maandag t/m donderdag geopend van 11.00 uur – 23.00 uur, vrijdag en zaterdag tot 00.00 uur en zondag tot 22.00 uur. Leeuwerikstraat 1. T: 0412-489952