Nieuwe regels feestverlichting in de openbare ruimte

artikel-336

De gemeente Oss heeft nieuwe regels over de feestverlichting in de openbare ruimte. In deze brief lees je alles over het nieuwe beleid en wat de gevolgen zijn voor jouw openbare feestverlichting. Het gaat om feestverlichting dat wordt aangesloten op de stroomvoorziening van de gemeente Oss.

In welke periode mag de feestverlichting aan?

  • Feestverlichting mag aan van 1 december tot en met 14 januari.
  • Buiten deze periode mag de feestverlichting niet aan. Afwijken van deze periode is alleen mogelijk bij evenementen, en daarvoor is een evenementenvergunning nodig.


Welk soort feestverlichting is toegestaan?

  • Wij adviseren de ondernemersverenigingen om te kiezen voor energiezuinige LED verlichting.
  • De wijk- en dorpsraden krijgen alleen een bijdrage van de gemeente voor aanschaffen van LED verlichting van maximaal 48 Volt. Voor andere soorten verlichting krijgen wijk- en dorpsraden geen bijdrage meer.


Waar moet je het aansluiten van de feestverlichting melden?
Graag vooraf melden bij kabelsenleidingen@oss.nl dat je feestverlichting op gaat hangen. Wij zorgen voor aanzetten van het aansluitpunt en zijn bereikbaar voor vragen. Onze medewerkers hebben toestemming om bij onveilige situaties de feestverlichting spanningsloos te maken.

Wat zijn de veiligheidseisen voor de feestverlichting?
De feestverlichting hangt in de openbare ruimte. Daarom is het verplicht dat de feestverlichting voldoet aan veiligheidseisen.

  • De feestverlichting, vanaf het voedingspunt tot aan de verlichting, valt onder de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer en/of installateur.
  • De feestverlichting mag alleen worden aangesloten op een door de gemeente aangelegd aansluitpunt.
  • Uiterlijk 1 september leg je de wens voor een (extra) aansluitpunt aan de gebiedsregisseur voor. Dan is er voldoende tijd voor overleg en maken van een aansluitpunt.


Wat verandert er voor wijk- en dorpsraden die gebruik maken van de 'regeling Kerstbomen 2019'?
Voor feestverlichting in de wijken en dorpen heeft de gemeente een budget beschikbaar. Dit gaat via de wijk- en dorpsraden.

  • De gemeente geeft ieder jaar een kerstboom (zonder verlichting) óf vergoedt eens in de 5 jaar een LED fairybell (lichtmast in de vorm van een kerstboom).
  • De gemeente geeft alleen een vergoeding voor energiezuinige en veilige LED verlichting tot 48 Volt.


Nog vragen?
Heb je nog vragen hebben over wat dit betekent voor de feestverlichting in jouw situatie?
Neem dan contact op met de gebiedsregisseur: n.vendelmans@oss.nl of tel: 14-0412.