Nieuwe wijkraad in maart. Ben jij erbij?

artikel-171

Maart dit jaar krijgt de gemeente weer een nieuwe gemeenteraad. Dat is ook het moment waarop in Oss de wijk- en dorpsraden aan een nieuwe termijn beginnen. Dat geldt dus ook voor de wijkraad Schadewijk. We zoeken dus zeven mensen om een nieuwe wijkraad te vormen voor de komende vier jaar.

Wat doet een wijkraad? 

Officieel zijn we een adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders, en kunnen we gevraagd en ongevraagd advies geven over alles wat met de Schadewijk te maken heeft. Maar dat is eigenlijk niet het belangrijkste. Eigenlijk zijn we vooral mensen die mensen kennen en aan elkaar koppelen. Je bouwt een groot netwerk op in de wijk en in het gemeentehuis. 

Is een wijkraad een gemeenteraadje voor de wijk?

Nee. Een wijkraad wordt niet gekozen. Je zit dus ook niet in een wijkraad voor je mening. Je vertaalt de meningen, opvattingen en wensen van de wijk naar de gemeente maar organiseert ook dingen voor de bewoners in de wijk. Je bouwt aan de leefbaarheid in de wijk. Je hoeft dus niet overal je mening over klaar te hebben. Liever niet zelfs! 

Moet ik gestudeerd hebben om in de wijkraad te zitten? 

Nee. Het is vooral belangrijk dat je open staat voor de mensen in de wijk en uit het gemeentehuis. Het is wel zo prettig als je in staat bent wat stukken te lezen maar daar heb je geen universitaire graad voor nodig. Als je een beetje conceptueel kunt denken helpt dat zeker wel. Net als dat het goed is om niet gelijk vanuit emotie te reageren op wat er zoal op je af komt. 

Wat gebeurde er vóór mij?

In de afgelopen periodes hebben we best veel gedaan. Omdat de Schadewijk de nodige uitdagingen kent is er bijvoorbeeld een programma gestart door de gemeente om die uitdagingen het hoofd te bieden. Dat programma kwam er niet zonder slag of stoot en de wijkraad heeft hier een behoorlijke steen aan bijgedragen. Ook hebben wij er indirect voor gezorgd dat de straatcoaches in Oss actief zijn. Maar ook Lief en Leedstraten is een project van de wijkraad. Ook waren wij één van de partijen die aangeraden hebben om weer onverkoopbare oude huisraad door de kringloop op te laten halen. Op dat vlak hebben we nog wel wat meer aangeraden. Maar je kunt niet alles hebben... We stonden mede aan de wieg van het aankomende zorgbuurthuis in het gebouw van het voormalige Hageltje. Kortom, in de wijkraad kan je je sporen nalaten en dingen voor elkaar krijgen. Vaak in kleine stapjes. 

Ja dat wil ik!!! 

Ben je enthousiast geworden, of heb je vragen? Neem dan contact op met onze wijkcoördinator Noortje Spierings, telefoon 14 0412 of mail n.spierings@oss.nl of met de voorzitter van de wijkraad Marion Mulder via marion@schadewijk-oss.nl