Textielrace Teugelaar

artikel-257

Ingezonden brief
Wij, groep 7 van de Teugelaar, verzamelen textiel voor de textielrace. Wij doen dat zodat er kleding gerecycled wordt omdat dat beter is voor het klimaat. Wanneer je textiel weggooit moet je opletten in welke afvalbak je dit gooit. Gooi je het in de grijze bak dan wordt je textiel verbrand. Als je dat doet is dat slecht voor de natuur, want er komen vervuilde stoffen in de lucht.

Dus gooi altijd je textiel in een in de TEXTIELBAK of breng het naar een inzamelpunt zoals bijvoorbeeld de kledingbank of kringloopwinkel. Op deze manier krijgt je textiel een tweede leven.

Omdat wij nu bezig zijn met de textielrace zouden wij graag textiel willen brengen het aub naar de Teugelaar het adres is Bergemseweg16. Als je textiel wil doneren dan ga je naar de site www.textielrace.nl .

Alvast bedankt!
Groetjes de Teugelaar

Wat houdt de Textielrace in? 

Tien basisscholen uit de gemeente Oss gaan vier weken lang de strijd aan met gebruikt en kapot textiel. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de invloed van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles van enthousiaste experts zijn de leerlingen klaar om hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dat wil zeggen: consumeren zonder een blijvende aanslag op de leefwereld en het milieu. Dit doen ze door in de volgende weken zoveel mogelijke gebruikt en kapot textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen helpen! Zij kunnen hun textiel namelijk aanbieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. De deelnemende school die per leerling het meeste inzamelt wint een schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg.

Waarom doen we dit? 

Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer. Dit wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt ook vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving!

De Textiel Race Oss is van 6 maart tot 30 maart 2023. De race is een initiatief in samenwerking met de gemeente Oss en de Kringloopbedrijven Maasland. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij gerenommeerde recyclers terecht komt. De mooiste kleding gaat naar de kringloopwinkel.

Foto: aftrap Textielrace door wethouder Dolf Warris