“Tijdens de corona heb ik mezelf een nieuwe hobby aangeleerd.”

artikel-162

MHOzart, dat is de bedrijfsnaam van digitaal kunstenaar Marc van den Hoven. Je zou hem kunnen kennen van de twee boeken die hij eerder schreef: ‘Het Solarkompas deel I en II. Bijna twee jaar geleden ontdekte hij een nieuwe hobby: digitaal schilderen. “In maart 2020 kreeg ik corona. Ik heb toen lang moeten revalideren. Werken aan mijn tweede boek lukte niet omdat ik het vermoeiend vond om veel te lezen. Toen heb ik een proefversie van Photoshop gedownload en ben ik digitaal gaan schilderen.”

MHOzart, de componist? Nee, Marc van den Hoven. “MHO zijn mijn initialen op het werk als ik moet inloggen op de computer. Art van kunst en een Z ertussen omdat je het zo makkelijk kunt onthouden.”

Marc klikte misschien wel bij 400 video’s op YouTube de ‘vind ik leuk’ knop aan om het digitaal schilderen onder de knie te krijgen. “Ik leerde zo de kwasten kennen, laagjes maken, spelen met belichting, schaduw en kleuren(combinaties). Nog steeds denk ik dat ik nog maar 25-30% van het programma ken”, lacht Marc. “Naarmate je het meer gebruikt, word je er beter in. Alles wat ik nodig heb, kan ik gebruiken.”

Inspiratie 

Van den Hoven is, zoals hij het zelf zegt, gezegend met een hele rijke fantasie. “Elke dag speur ik op internet naar afbeeldingen, die ik bundel op een moodboard. Ik zie bijvoorbeeld foto’s van oude boten, bomen, lucht, zee en de zon, dat combineer ik dan en daar komt een nieuw schilderij uit.”

Daarnaast haalt Marc ook inspiratie uit zijn dagelijks leven. Oorspronkelijk werkte hij in de zorg. Met een verpleegopleiding op zak heeft hij dertien jaar op de revalidatie-afdeling en terminale zorg gewerkt. Onlangs schilderde MHOzart een schilderij over een patiënt die hij vroeger heeft verpleegd. De patiënt is destijds overleden, zijn vrouw kort daarna. Hun dochter van toen vier jaar oud, bleef over. “Daar heb ik een schilderij op geïnspireerd. Het heet: ‘De laatste brug’. Wat je ziet is dat het meisje haar vader via een brug naar het licht brengt. Hoe mooi zou het zijn om al onze geliefden tot aan de poort van het licht te brengen?”

‘Het Solarkompas’

Naast het digitaal schilderen, schrijft Marc ook boeken. Hij heeft verschillende situaties uit de twee boeken van het ‘Het Solarkompas’ nagetekend. “Ik heb een redelijk fantasierijk verhaal geschreven met situaties die niet echt kunnen bestaan. Het wordt een collectorsitem en door de schilderijen krijg je meer beeld bij de situaties. Aankomend jaar of het jaar daarop wil ik de twee boeken bundelen en de zelfgemaakte schilderijen, die betrekking hebben op situaties uit het boek, toevoegen.”

Mooiste compliment

Marc kwam een poos geleden de vrouw van een overleden oud-straatgenoten tegen. Marc vroeg of ze hertrouwd was maar ze vertelde hem dat ze haar echtgenoot niet los kon laten. Marc vroeg om een foto en zei: “Ik ga jou verrassen.” Hij schilderde een portret van haar overleden man. Toen het af was heeft hij haar opgebeld en zei: “Zit je achter je laptop? Je hebt mail. Ze zag het en moest huilen, tranen met tuiten, ze vond het zo mooi! Het raakte mij ook omdat ik er emotioneel zelf bij betrokken was. Met een klein gebaar kun je iemand gelukkig maken. Ik kom haar nog weleens tegen en dan vliegt ze me om de nek!”

Expositie
Enkele werken van Marc zijn tot en met 8 januari te zien in de Osse bibliotheek.
Meer info: https://www.mhozart.com/

Foto Marc: Thomas Segers
Artikel: Eefje Ruijs