Zonnige activiteiten tijdens Spaanse week in Talentcentrum

artikel-203

Van 23 t/m 27 mei kunnen mensen op reis naar Spanje tijdens de Spaanse Week in het Talentcentrum. Zo’n 30 deelnemers genieten elke dag van hun volpension. Allerlei activiteiten worden er georganiseerd zoals muziek, dans, sketches en uiteraard kan de bingo niet ontbreken. Er wordt gezorgd voor koffie en thee, lunch en diner. En dit alles voor slechts een vrijwillige bijdrage voor een goed doel.

Initiatiefnemer van deze themaweek is Gerry Sieben, organisator in hart en nieren. Jarenlang organiseerde zij diverse activiteiten voor bewoners van de Ministershof. Samen met Noud van Oorsouw en Mirjana Ruijs heeft ze deze themaweek vormgegeven.

“Mijn doel van deze week is om te verbinden. En dat lukt altijd met eten en muziek. Ik hoop hiermee dat de deelnemers vaker naar het Talentcentrum zullen komen en nieuwe contacten op doen. Er zijn zelfs bezoekers vanuit de Wellen. Ik vind het fijn als de ouderen hun huisje of kamertje uitkomen, anders zitten ze daar ook alleen maar te verpieteren”, aldus Gerry.

Foto: Gerry en Noud

De catering zoals de lunch en het diner word verzorgd door leerlingen van het ROC. Zij kunnen op deze manier hun kennis in de praktijk brengen. Verder zijn er natuurlijk andere vrijwilligers van het Talentcentrum aanwezig om te helpen. Behalve Suzanne van Dorst: ”Normaal help ik hier altijd met opruimen, maar deze week mag ik niks doen. Ze willen dat ik lekker ga genieten. Maar ik vind het wel lastig om anderen het werk te zien doenn terwijl ik zelf hier op een stoel zit”. Suzanne woont in Ravenstein en komt graag in het Talentcentrum. Ze heeft in het verleden al eens met Gerry gewerkt en vind het leuk om hier ook weer met haar te werken.

Noud is vandaag geheel in stijl gekleed. “Ik vind het heel leuk om te zien hoe iedereen aan het genieten is. De eerste keer zoiets organiseren is ook wel spannend. Er zullen ongetwijfeld dingen niet goed gaan, maar daar leren we snel van. Ik heb wel gemerkt dat we een volgende keer extra handjes nodig zullen hebben. En vooral ook nu met dit wisselvallige weer hebben we moeten improviseren op het laatste moment. Als je dan met het eten bezig bent, dan is het niet handig als je dan weer elders moet helpen. Door Corona zijn er een heleboel bezoekers weggebleven en die hopen we natuurlijk weer terug te krijgen hier. Vandaar dat we deze week organiseren, om het Talentcentrum wat meer onder de aandacht te brengen”. 


Mirjana loopt nu zo’n twee jaar rond in het Talentcentrum. Als student Social Work loopt ze stage bij OnsWelzijn. Waar ze eerder in het vastgoed actief was, is dit een heel andere wereld: “Ik vind het leuk om op deze manier met mensen bezig te zijn. En het is belangrijk dat we de eigen kracht en talenten van de mensen stimuleren. Voor mensen die niet veel de deur uit komen of het lastig vinden om een activiteit in een wijkcentrum bij te wonen, is het Talentcentrum juist een goede eerste plek om te beginnen. Het is hier laagdrempeliger, kleinschaliger en ook een stuk rustiger. Op die manier kun je iets opbouwen en kunnen we zoeken naar waar iemand behoefte aan heeft”. 

Aan een van de tafels zit Wil van Sommeren te breien. Ze is vaste bezoeker in het Talentcentrum. Thuis in haar eentje zitten vind ze ook niks, dus komt ze hier op o.a. maandag breien, op donderdag lunchen en op vrijdag speelt ze graag spelletjes. “Ik hoop dat ze zo’n Spaans week volgend jaar weer organiseren. Ik vind het echt genieten! Wat ik wel jammer vind, is dat het Talentcentrum zo verstopt zit. In het verleden toen de appartementen er nog niet waren, kon je het gebouw zo zien vanaf de Berghemseweg. Daardoor ben ik hier ooit terecht gekomen. Nu is het adres aan de Linkensweg en merk je dat mensen het lastig weten te vinden”. 

Netty Remmits uit Heesch is een nieuwkomer. Ze was nog niet eerder in het Talentcentrum geweest, maar haar zus Annie vond dat ze hier naar toe moest gaan. Annie komt vaker in het Talentcentrum, maar kon deze week helaas niet wegens gezondheidsredenen. “Ik ben vroeger opgegroeid aan de Berghemseweg. Daar had onze vader een kleermakerij aan huis. En wat ik ook vooral kan herinneren, is de muziek op straat waarmee ik dan in slaap viel. Op straat stonden dan mensen te zingen en te genieten. Vooral tijdens de zomeravonden. Ik kan die liedjes nou nog meezingen”. Ze vind het heel gezellig hier en geniet met volle. Inmiddels woont ze alweer 63 jaar in Heesch.

Op dinsdag werden de deelnemers vermaakt door het komische duo Turbo Toos en Super Stien. Het duo kwam na een lichte vertraging op de solex binnen gereden. In het dialect kwamen ze anekdotes vertellen over hun ietwat turbulente leven. We konden zien dat de dames wat plastische chirurgie hadden toegepast, maar dat was niet geheel geslaagd. Er werd volop gelachen dus de act was meer dan geslaagd!

Foto: Turbo Toos en Super Stien