Ilse en Rebecca wonen met plezier in de Vogelbuurt

artikel-264

Ilse woont al 27 jaar in de Merelstraat. Opgegroeid in de Schadewijk en als kind er ook naar school gegaan. Ze voelt zich dan ook thuis in deze wijk. Haar thuis. Dat de Vogelbuurt niet altijd positief in het nieuws kwam, is voor Ilse geen aanleiding geweest om te verhuizen. “Het fijne aan hier wonen is de centrale ligging en de ruime tuin. Die is voor mij toch het belangrijkste en het ziet er naar uit dat ik dat straks moet gaan inleveren”.

Ilse is een van de bewoners die zich hard maakt tegen de sloopplannen. Ze hebben met een klein comité een enquête gehouden onder bewoners in de buurt. Daar is naar voren gekomen dat ruim 80% van de ondervraagden graag in de buurt wil blijven wonen. De meeste mensen vinden wel dat hun woning gerenoveerd kan worden. De mensen die er het langst wonen, wonen er het prettigst.

Foto: Ilse overhandigd petitie aan het Osse college

Tijdens de bewonersavond van Brabant Wonen hebben ze het onderzoeksrapport getoond over de staat van de woningen. Daar werd vermeld dat de woningen in een prima staat zijn en dus gerenoveerd kunnen worden. Na renovatie zouden ze zeker nog 25 jaar mee kunnen. Maar op de vraag waarom daar niks mee wordt gedaan, kregen de bewoners geen antwoord. “Ik heb het rapport opgevraagd, maar kreeg maar een deel toegestuurd. Het stuk over de berekeningen hebben ze achterwege gelaten. Waarom?”.

Op dit moment staan er zo’n 67 huurhuizen. Of dit aantal terug komt is nog maar de vraag. Daarnaast zullen daar een deel midden huur en koop van worden waardoor het aantal sociale huurhuizen nog maar beperkt zullen zijn. Wat de exacte aantallen zullen zijn, kon Brabant Wonen nog niet aangeven.

Ilse is vooral bang dat haar plekje nooit meer hetzelfde zal zijn, zeker niet met zo’n tuin.

“Wat anders had gemoeten? Als ze gewoon open en eerlijk communiceren en op tijd bewoners erbij betrekken, dan was dit allemaal niet nodig geweest. Leg uit wat je precies wil en wat je van de bewoners verwacht. Dat vinden we het belangrijkst!”

‘Verhuisd van Zwaluwstraat naar Koekoekstraat’

Rebecca is een van de bewoners die ooit in de Zwaluwstraat woonde. Nadat in 2019 besloten werd dat deze woningen gesloopt zouden gaan worden, is Rebecca op zoek gegaan naar een andere woning. Deze vond zij in de Koekoekstraat, nadat Brabant Wonen de woning gerenoveerd had. Er zit een nieuwe badkamer en keuken in en de verwarming is destijds vervangen.

“Toen ik in 2020 naar de Koekoekstraat verhuisde heb ik vooraf nog gevraagd of ik hier kon blijven wonen en of er plannen waren zoals in de Zwaluwstraat. Er werd mij duidelijk gezegd dat hier geen plannen voor waren. Twee weken nadat wij verhuisd waren, kregen we dezelfde brief in de bus zoals ik die in 2019 ook kreeg in de Zwaluwstraat. Daarin stond vermeld dat ze gingen kijken naar de technische staat van de woningen. Toen gingen bij mij weer alle alarmbellen af”.

Foto: de ruime tuin van Rebecca die ze dreigt kwijt te raken

Rebecca heeft talloze keren boos gebeld met Brabant Wonen om meer informatie. Er werd telkens verteld dat er een brief zou komen, maar die kwam uiteindelijk pas in 2022; een uitnodiging voor de bewonersavond waarin werd verteld over de sloopplannen.

Sinds de verhuizing ligt het leven bij Rebecca en haar vriend stil. Ze hebben sindsdien ook niks meer aan hun woning gedaan. Het schilderwerk is bijvoorbeeld niet af en de vloer hebben ze ook niet vervangen. Ook de wens om kinderen te krijgen hebben ze stilgelegd vanwege de onzekere toekomst. 

Foto: nieuwe keuken die door Brabant Wonen is geplaatst voordat Rebecca erin trok

“Ik woon hier nu heel fijn. Het is hier lekker rustig en we wonen vrij centraal. We hebben een prachtige tuin waar de kippen kunnen rondlopen”. Nieuwbouwwoningen in de sociale huur zijn over het algemeen klein. “Ik heb in de Veekraal gekeken, maar dat zijn hele kleine woningen. Dat zou betekenen dat als diezelfde woningen hier ook komen, ik mijn meubels niet eens kwijt zou kunnen. Ze willen in de wijk ook meer ruimte voor groen, dus de tuin die ik nu heb zal ik waarschijnlijk ook moeten inleveren. En waar moet ik met de kippen naar toe tijdens de sloop? Die kan ik niet in een appartement kwijt. Ik ben bang dat ik hier straks niet meer in de wijk kan wonen”.